Anna's weblog
In memoriam: Jaap de Kriek
 
Vanochtend las ik in het AD Utrechts Nieuwsblad dat Jaap de Kriek is overleden. Het is heel gek om een levensbeschrijving te lezen van iemand die je gekend hebt en uit de krant te vernemen dat die markante persoon niet meer leeft. In de tijd dat we in de Kraanstraat woonden, bouwde Jaap aan zijn schip dat bij de Weerdsluis lag. Hij woonde in een een busje dat ernaast stond geparkeerd, en kreeg elektriciteit van de overbuurman. Een bizarre situatie die jarenlang geduurd heeft. Dat kon toen allemaal!
Vanmiddag ben ik nog even naar de Weerdsluis gefietst. Aan de reling hing een foto van Jaap en van zijn boot. Geweldig, zo'n monument voor een overledene. Ik heb vroeger mooie foto's gemaakt van Jaap op zijn schip in aanbouw, en gelukkig: na lang zoeken vond ik er nog een.
 
 

Reacties

Suzanne de Kriek op 07-04-2009 20:51
Goedenmiddag,
was ik net aan het zoeken op internet kom ik een stukje tegen over mijn opa. Wat grappig om te lezen dat er mensen nog langs de weerdsingel zijn gereden. dit monument heeft mijn tante voor Jaap gemaakt.
maar wat leuk om die foto te zien,
Mocht u er nog meer tegen komen zie ik ze graag, super!
 
Groetjes,
de oudste kleindochter van Jaap de Kriek,
 
Suzanne de Kriek
Anna Groot op 09-04-2009 00:35
Hallo Suzanne,
 
Wat grappig dat je het stukje over je opa hebt gevonden. Ik was toch wel aangeslagen over het bericht van Jaap zijn overlijden. Ik heb een avond lang naar foto's van Jaap en zijn boot gezocht, maar dit was echt de enige die ik kon vinden.
Maar mocht ik  ooit de rest terug vinden, dan laat ik het je weten!
Wat heeft je tante een mooi monument gemaakt. Dat zouden meer mensen moeten doen, ik hou daarvan.
 
Veel groeten en veel sterkte jullie allemaal,

a n n a
Irene Vijfvinkel op 09-04-2009 14:47
Hoi Anna, Bedankt voor je compliment over de poster. Ik ben de tante... Het is ontzettend leuk om deze mooie foto van de foto op je blog te zien. De foto eronder heb ik ook in jaaps eigen collectie gevonden, maar wel een beetje beschadigd vanwege de brand op de boot. Mooi gemaakt ook zo met het licht door de opening en alle werkdetails op de voorgrond. De crematie op 31 maart was mooi. Mijn vriend (jaaps jongste zoon) heeft een film gemaakt waarbij we een heleboel oude foto's gescand en gebruikt hebben. Daarbij ben ik die foto ook tegen gekomen. Wat ik ook zo leuk vind zijn de warme reacties die we gekregen hebben van mensen die Jaap gekend hebben. En hij kende zoveel mensen dat het niet mogelijk was ze allemaal te achterhalen! Jij ook sterkte en wie weet tot ziens, Hartelijke groet Irene
Irene Vijfvinkel op 09-04-2009 14:51
Ps. ik heb je blog op mijn blog ' gekopieerd' ik hoop dat je dat niet erg vindt, anders verwijder ik hem hoor. Ik vond het gewoon zo mooi... groet irene
Anna Groot op 10-04-2009 00:25
Hallo Irene,
 
Hartstikke leuk dat je mijn weblog hebt gekopieerd. Geen probleem.
Is Robbie jouw vriend? Want die ken ik (en hij mij).
Wat moet dat erg voor Jaap zijn geweest, die brand.
Ik vind het wel jammer dat ik pas na de begrafenis van Jaap's overlijden hoorde. Ik was graag een biertje komen drinken in café Weerdzicht.
 
Irene, misschien ontmoeten we elkaar nog eens, je hebt een mooi weblog met prachtige foto's.
Hartelijke groeten,
 
a n n a
Suzanne de Kriek op 10-04-2009 08:41
Hallo Anna,
Wat leuk je reactie, en dat Irene ook de weblog gevonden heeft.
Vind het hele mooie foto!
 
U ook sterkte.
 
Suzanne
Irene Vijfvinkel op 10-04-2009 16:53
Hoi Anna, Die brand was het begin van het einde voor Jaap. Zijn levenswerk verloren. Hij heeft daarna nog een paar jaar in het busje naast de boot gewoond met het plan alles op te knappen, maar dat ging niet meer.
Sebastiaan is mijn vriend. Rob is nummer 2 van Jaaps 6 zoons en Bas nummer 6. Je zal Bas waarschijnlijk dan niet kennen. Rob woonde ook heel lang vlakbij de boot op de Hopakker. Daarna is hij een aantal jaar in Portugal geweest en hij woont nu weer in Utrecht.
Hartelijke groet,
Irene
Pauline Snoeks op 12-04-2009 05:04
Ook ik hoorde het pas achteraf... Sinds 2001 woon ik niet meer in Utrecht. Toen ik in 1989 trouwde was Jaap mijn getuige. Ik heb geweldige herinneringen aan een mooie tijd. Ook foto's moeten er nog zijn maar die zal ik uit het stof moeten halen en inscannen. Dag Jaap... dag lieve ouwe kameraad...
Suzanne de Kriek op 14-04-2009 13:07
Wat leuk zeg.
Heb die reactie ook aan mijn ouders laten lezen, door zulke weblogs komen we steeds meer achter zijn verleden wat wij niet allemaal weten.. geweldig.
 
Groetjes
Pauline Snoeks op 16-04-2009 06:16
Uhhh Suzanne... wie van de zes is jouw vader? Ik ken ze allemaal namelijk... maar het is lang terug! In die tijd was Rob getrouwd en was het eerste kind onderweg of net geboren. Sebas was nog niet echt met meiden bezig, Max weet ik niet zo goed meer. Ben één keer samen met Jaap op verjaardagsvisite geweest, weet nog dat het een flatwoning was.Ohw... en de andere namen? Eentje heeft eenzwaluwtattoo in de nek... maar welke naam erbij hoort? Stefan? Misschien zegt de naam Gabe je iets... hij is mijn ex-man. Aan boord heb ik hem voorgesteld aan iemand die vanaf dat moment haar zinnen op hem gezet had. Het is haar ook gelukt. Daarna kwam ik steeds minder bij Jaap. Hij zat tussen twee vuren... Marina en ik... Ik kon haar bloed wel drinken en Jaap wist niet goed hoe daar mee om te gaan. Daarom werden mijn bezoeken steeds minder en uiteindelijk ben ik in november 2001 uit Utrecht vertrokken. Maar de herinneringen blijven... het Beddenwinkeltje, de werkplaats in de werfkelder, de roeiwedstrijden (en het zuipfeest daarna in de Bunkerbar) Café Averechts, de mondharmonicaas, de petroleumlucht in de boot, zijn gevoel van onmacht en boosheid jegens het GVU... het zijn er veel. Heel veel... en de mooiste zijn die vande Koninginnedagen... Binnenkort de eerste zonder Jaap...
Suzanne de Kriek op 16-04-2009 10:36
wauw wat een herinneringen,
ik ben de dochter van max nog steeds getrouwd en 2 kindern hijis de oudste van de 6, dan komt rob die is inmiddels gescheiden van kitty en heeft met haar 3 kinderen gekregen. dan komt jack die van de zwaluwtattoe en heeft ook een vrouw en 2 kinderen, dan komt erwin ook getrouwd en 1 kind, dan komt stephen die is ook getrouwd en heeft 2 kindern en als laatste bas die heeft een vriendin (zie irene zij heeft ook reactie op het prikbord geplaatst)
wat vervelend om te horen over u en uw ex man, en wat jammer dat dat nu net op de boot gebeurd moet zijn dat zij elkaar ontmoet hebben.
maar wat fijn dat er toch ook goede herinneringen over gebleven zijn.. en ja die mondharmonica's die blijven in gedachte.. ze lagen bij de kist bij het afscheid, het was een prachtig afscheid. wel komen de namen mij overigens vaag bekend voor er is wel eens over gesproken maar dat is niet meer terug te halen in mijn herinneringen. en natuurlijk de diesellucht na een weekendje varen met de boot kreeg je het bijna niet meer uit de kleding haha..

leuk berichtje bedankt
 
Groetjes Suzanne
Pauline Snoeks op 16-04-2009 11:26
Hallo Anna,
 
Ik heb even verder geneusd op jouw log en kwam er een foto tegen van jou. Ook jij komt me vaag bekend voor... Sorry dat ik via jouw site correspondentie voer met Suzanne, had dat eigenlijk te laat in de gaten. Ik reageerde vanuit mijn Postvak In op de notificatie. Ik heb nu mijn Hyves erbij vermeld. Suzanne zou jij op die manier contact met me op willen nemen?
 
Groetjes, Pauline
 
Erwin De Kriek op 12-04-2010 20:52
En het was ook een grote klootzak. zoon van iemand die nooit mijn vader is geweest.
Arno Straalman op 16-05-2016 22:17

Ik moety nog ergens een foto hebben van de grijze Hanomag bus waar Jaap enkele jaren in woonde. Ik heb die bus van hem overgekocht voro 100 piek.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl